keskiviikko 8. helmikuuta 2017

PÄÄRYNÄPIIRAKKA


Ylppärit kolkuttelee jo ovella, joten mikä olisikaan parempi aika viettää tunteja keittiössä reseptitestailujen parissa? Jep, oon mestari opiskelun pakoilussa - jos yritän lukea kotona niin löydän itseni nopeasti keittiöstä reseptivihkon kanssa puuhailemasta. Tällä kertaa keittiössä on loihdittu ihana päärynäpiirakka, joka sattuu myös olemaan todella terveellinen.

Tää piirakka rakentuu rapeasta mantelisesta pohjasta, ihanan täyteläisestä vaniljalla maustetusta täytteestä ja mehevän makeista päärynöistä - kyseessä siis aika täydellinen kokonaisuus. Torttu on ravitsevampi kuin se perinteinen voilla ja sokerilla höystetty, ja mikä tärkeintä tortun maku on oikeasti hurmaava. Piirakka valmistuu ilman gluteenia, maitoa, valkoista sokeria ja se on lisäksi vegaaninen.


Piirakka on törky hyvää ihan sellaisenaan mutta jos haluaa herkutella pitkän kaavan kautta niin piiraan kylkeen voi lusikoida pallon jäätelöä, vaniljakastiketta tai kermavaahtoa. Piirakka on oikein hyvää myös seuraavana päivänä nautittuna, kun maut ovat päässeet jääkaapissa tiivistymään.

Jos siis piirakka, jossa on maku, tekstuuri ja näyttävyys kohdillaan kuulostaa hyvältä niin hopihopi keittiöön leipomaan piristystä talven pimeisiin iltoihin. Plussana tulee vielä hyvä omatunto, kun on herkutellut terveellisesti, herkullisuudesta tinkimättä.

Päärynäpiirakka (gl, vegaani, sokeriton)

4 1/2 dl mantelijauhoja
2 rkl vaahterasiirappia
2-3 rkl vettä

n. 16 medjool taatelia
5 dl kookosmaitoa (5-6%) *
1 1/2 rkl maissijauhoja
1/2 vaniljatangon siemenet
ripaus suolaa

n. 3 kypsää päärynää

Lämmitä uuni 190 asteeseen.

Sekoita mantelijauhe ja vaahterasiirappi yhteen. Lisää vettä 1 rkl kerrallaan, kunnes taikina on murumaista. Painele piirakkavuokaan.

Sekoita maissijauhot ja noin 1/2 dl kookosmaitoa erillisessä astiassa. Laita taatelit, maito, vaniljan siemenet, maissijauho seos ja suola monitoimikoneessa.

Leikkaa päärynät ohuiksi viipaleiksi.

Kaada täyte pohjan päälle ja lado päälle päärynät. Paista piirakkaa noin 45 minuuttia.

Anna jäähtyä ja nauti :)

* Kokeilujen jälkeen olen todennut, että light kookosmaito toimii parhaiten mutta voit käyttää myös muita kasvipohjaisia maitoja (manteli, riisi, kaura jne) mutta niillä ei saa aivan samanlaista kermaista koostumusta



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti