sunnuntai 11. joulukuuta 2016

GLÖGI-PUOLUKKA KAKKU



Joulu lähestyy hurjaa vauhtia ja valmistelujen tahti kiristyy. Vielä olisi paljon pikkuleipiä, maustekakkuja ja tryffeleitä valmistettavana joulun juhlaan. Nyt on kuitenkin joulupäivän herkun resepti hiottu täydelliseksi ja saan sen teille jaettua hyvissä ajoin - tää glögi-puolukka kakku on ihan törkeen hyvä ja voit valmistaa sen etukäteen.

Tämä resepti on pyörinyt mun mielessä syyskuussa asti ja olen miettinyt paljon makujen yhteensopivuutta, täydellistä koostumusta ja mausteiden oikeaa määrää ja kirjoitellut useamman kerran reseptin idean ylös. Pitkän pohdinnan jälkeen päätin luottaa intuitioon ja lähdin keittiöön resepti testailemaan ja ensimmäisellä kerralla nappisuoritus! Joulun maut ja mausteet pelaavat loistavasti yhteen ja ensimmäinen suupala takaa vieraiden ihastuneen myhäilyn.

Kakussa yhdistyy rapea piparipohja, täyteläinen puolukoilla ja joulun mausteilla höystetty moussemainen täyte sekä hiven vaniljaa. Hehkuvan punainen glögikiille viimeistelee näyttävän kakun. Kakku hivelee silmiä jo sellaisenaan mutta jos haluat viedä sen toiselle tasolle, voit koristella kakun valkosuklaalla, joulun mausteilla (kanelitanko, anis) tai puolukoilla. Jätin itse tällä kertaa kakun täysin pelkistetyksi.


Glögi-puolukka kakku 

225 g pipareita
70 g voita

3 dl kuohukermaa
2 prk vaniljarahkaa (2x 200g)
1 tl piparimaustetta
1 tl kanelia
2 rkl sokeria
5 liivatelehteä
200 g jäisiä puolukoita
5 rkl glögiä

4 dl glögiä
3 liivatelehteä

Jauha piparit monitoimikoneessa sileäksi muruksi. Sulata voi ja lisää piparimuruun. Painele irtopohjavuoan pohjalle ja laita jääkaappiin kovettumaan. 

Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen. Vatkaa kerma, rahka, mausteet ja sokeri kuohkeaksi. Kiehauta glögi ja lisää liivatteet. Anna liivateseoksen jäähtyä muutama minuutti ja vatkaa täytteen joukkoon. Kääntele puolukat varovasti seokseen. Kaada piparipohjan päälle ja laita muutamaksi tunniksi jääkaappiin.

Glögikiillettä varten laita liivatteet kylmään veteen. Lämmitä glögi melkein kiehumispisteeseen ja lisää joukkoon liivatteet. Anna jäähtyä. Kaada kiille kakun päälle varovasti (esim lusikan avulla). Anna olla jääkaapissa yön yli.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti