keskiviikko 21. joulukuuta 2016

TRYFFELIT (AMARETTO, KOOKOS, PISTAASI-KARPALO)


Itsetehdyt tryffelit ovat erittäin loistava joululahja vaihtoehto ja ne herättävät varmasti kiitollisuutta. Tryffeleiden valmistus on hieman työteliäs prosessi mutta vaikeaa se ei ole.

Tänä jouluna valmistin kolmen tryffelin lajitelman ja kaikki olivat todella hyviä. Valmista näitä lahjaksi, joulun herkkupöytään tai ihan vaan arkena naposteltavaksi - suklaa sopii kaikkiin tilaisuuksiin.

Amaretto tryffelissä yhdistyy samettinen tumma suklaa, makea karvasmantelilla maustettu italialainen likööri ja rapea rouhittu manteli. Nämä maut pelaavat yhteen loistavasti. Valmistusprosessissa lisäile neste suklaamassaan maltillisesti, jottei seos pääse juoksettumaan.

Valkosuklaa-kookostryffeli on joulunajan klassikko ja olen näitä valmistanut joka vuosi. Itse olen suuri kookoksen ystävä, joten nämä lukeutuvat omiin suosikkeihini. Tryffeli kätkee sisäänsä cashew pähkinän, joka sopii valkosuklaan ja kookoksen pariksi täydellisesti.

Halusin tehdä yhden tryffelimaun selkeästi jouluteemalla ja päädyin valmistamaan pistaasi-karpalo tryffeleitä, jotka maustin klementiinin kuorella. Valkosuklaa sopi tähän yhdistelmään parhaiten ja kokonaisuus oli herkullinen. Vihreä pistaasi on myös todella kaunis lumenvalkoista suklaata vasten.

// Pahoittelut kuvien laadusta - käytössä oli iltavalaistus, joka ei ole hirveän otollinen  

Amaretto tryffelit (noin 25-30)

280 g tummaa suklaata
40 g voita
1 dl kuohukermaa
1 rkl siirappia (vaalea, tumma, maissi, glukoosi)
1/2 dl amaretto likööriä

150 g tummaa suklaata
manteleita rouhittuna

Sulata suklaa ja voi vesihauteessa. Kuumenna kerma ja siirappi kattilassa kiehumispisteseen. Lisää kermaseos suklaan joukkoon vähitellen. Lisää joukkoon likööri muutama ruokalusikka kerrallaan sekoittaen välillä. Laita seos jääkaappiin 2-3 tunniksi.

Pyöritä suklaamassasta noin teelusikan kokoisia palloja leivinpaperin päälle. Laita jääkaappiin noin tunniksi. 

Sulata suklaa ja rouhi mantelit. Pyörittele tryffelit sulassa suklaassa esim. kahden haarukan avulla. Anna ylimääräisen suklaan valua pois ja pyörittele mantelirouheessa. Aseta leivinpaperille ja laita jääkaappiin jähmettymään.


Kookostryffelit (noin 15)

150 g valkosuklaata
35 g voita
0,3 dl kuohukermaa
2 rkl pistaasipähkinöitä
1 rkl kuivattuja karpaloita
klementiinin raastettu kuori

100 g valkosuklaata
rouhittuja pistaasipähkinöitä

Sulata suklaa vesihauteessa. Kuumenna kerma ja voi kattilassa kiehumispisteseen. Lisää kermaseos suklaan joukkoon vähitellen. Laita jääkaappiin 20-30 minuutiksi (seos tulee olemaan juoksettunutta mutta älä panikoi - näin kuuluukin olla). 

Rouhi pistaasipähkinät ja karpalot, raasta klementiinin kuori. Ota suklaamassa jääkaapista ja sekoita vispilällä muutaman minuutin ajan (seos muuttuu juoksettuneesta täydellisen kuohkeaksi ja samettiseksi). Lisää pistaasi, karpalot ja klementiini suklaamassan joukkoon. Laita jääkaappiin noin 2-3 tunniksi.

Pyöritä suklaamassasta noin teelusikan kokoisia palloja leivinpaperin päälle. Laita jääkaappiin noin tunniksi. 

Sulata suklaa. Pyörittele tryffelit sulassa suklaassa esim. kahden haarukan avulla. Anna ylimääräisen suklaan valua pois ja aseta ritilälle/leivinpaperille. Ripottele päälle rouhittua pistaasia. Anna jähmettyä jääkaapissa.



Pistaasi-karpalo tryffelit (noin 15)

150 g valkosuklaata
35 g voita
0,3 dl kuohukermaa
cashew pähkinöitä

100 g valkosuklaata
kookoshiutaleita

Sulata suklaa vesihauteessa. Kuumenna kerma ja voi kattilassa kiehumispisteseen. Lisää kermaseos suklaan joukkoon vähitellen. Laita jääkaappiin 20-30 minuutiksi (seos tulee olemaan juoksettunutta mutta älä panikoi - näin kuuluukin olla). 

Ota suklaamassa jääkaapista ja sekoita vispilällä muutaman minuutin ajan (seos muuttuu juoksettuneesta täydellisen kuohkeaksi ja samettiseksi). Laita jääkaappiin noin 2-3 tunniksi.

Pyöritä suklaamassasta noin teelusikan kokoisia palloja ja lisää keskelle cashew pähkinä. Laita jääkaappiin noin tunniksi. 

Sulata suklaa. Pyörittele tryffelit sulassa suklaassa esim. kahden haarukan avulla. Anna ylimääräisen suklaan valua pois ja pyörittele kookoshiutaleissa. Anna jähmettyä jääkaapissa.



lauantai 17. joulukuuta 2016

LUUMU-KANELI MOUSSE & PIPARIMURU


Joulu on ihan oikeasti jo ovella ja viime hetken lahjaostokset ja valmistautuminen pukkaa päälle uhkaavaa vauhtia. Tuntuu, että joulukuu on vilahtanut ohi ennätysvauhtia. Jos on sellainen fiilis, että hektisyys painaa pahasti päälle niin täältä tulisi vähän helpotusta - tän jälkkärin valmistukseen menee ehkä viis minuuttia ja tarvitset minimaalisen määrän ainesosia.

Käytän itse aika harvoin mitään valmistuotteita mutta mullakin on takataskussa muutama pikajälkkäri resepti jos sattuisi vaikka yllätysvieraita paikalle. Ja joskus ei yksinkertaisesti ole aikaa väsätä täydellisiä suklaa souffleita vaan on ihan okei turvautua pikajälkkäreihin.

Tässä moussessa yhdistyy luumu ja kaneli, mikä takaa ihanan jouluisan fiiliksen. Piparimuru toimii moussen kanssa superhyvin ja kokonaisuus on erittäin herkullinen. Piparit voit joko tehdä itse (blogista löytyy resepti täydelliseen piparitaikinaan) tai kiire tilanteissa voit ostaa kaupasta valmiita pipareita - nekin toimii oikeen mainiosti.


Luumu-kaneli mousse & piparimuru (4 annosta)

2 prk luumu-kanelirahkaa (valio)
2 dl vispikermaa
1 rkl sokeria

pipareita

Vatkaa kerma, rahka ja kuohkeaksi mousseksi. Laita jääkaappiin muutamaksi tunniksi.

Pursota mousse annoslaseihin ja murskaa väleihin ja päälle pipareita.

Avot - se oli siinä! Helppoa ja herkullista :)







perjantai 16. joulukuuta 2016

TERVEELLINEN TAATELIKAKKU


Mausteinen taatelikakku glögi kupillisen kanssa nautittuna saa aina joulumielelle. Törmäsin tähän reseptiin feelgoodkitchen blogin kautta enkä oikeen meinannut uskoa, että kyseisillä ainesosilla tulisi oikeasti niin ihanan messevä ja makea kakku kuin niistä tulee. Tämä kakku on nimittäin todella ravinnerikas ja valehtelematta ihan törkeen hyvän makunen. Reseptiä muokkasin ihan pikkuisen.

Mä oon täysin koukuttunu tähän kakkuun ja se sopii hyvin aamupalaksi, välipalaksi, iltapalaksi - ja sitä voi syödä vaikka joka päivä ilman sen suurempia tunnontuskia. Parhaimmillaan kakku on muutaman päivän jääkaapissa oleiltuaan, se nimittäin mehevöityy entisestään ajan kanssa.


Terveellinen taatelikakku

400 g medjool taateleita
1 banaani
2,5 dl vettä 
2 kananmunaa 
4 dl kaurajauhoja
1/2 tl neilikkaa
1 tl kanelia
2 tl leivinjauhetta

Liota taateleita lämpimässä vedessä noin puoli tuntia. Lämmitä uuni 175 asteeseen. Laita banaani taateli-vesiseoksen joukkoon ja hurauta sauvasekottimella mössöksi. Vatkaa joukkoon kananmunat sähkövatkaimella kunnes seos muttuu kuohkeaksi.

Sekoita kuivat aineet keskenään erillisessä kulhossa ja sekoita kosteiden ainesten joukkoon. Kaada kevyesti öljyttyyn ja jauhotettuun kakkuvuokaan ja paista noin tunnin ajan. Anna jäähtyä ja laita jääkaappiin mehevöitymään vähintään yhdeksi yöksi.