sunnuntai 11. joulukuuta 2016

GLÖGI-PUOLUKKA KAKKU



Joulu lähestyy hurjaa vauhtia ja valmistelujen tahti kiristyy. Vielä olisi paljon pikkuleipiä, maustekakkuja ja tryffeleitä valmistettavana joulun juhlaan. Nyt on kuitenkin joulupäivän herkun resepti hiottu täydelliseksi ja saan sen teille jaettua hyvissä ajoin - tää glögi-puolukka kakku on ihan törkeen hyvä ja voit valmistaa sen etukäteen.

Tämä resepti on pyörinyt mun mielessä syyskuussa asti ja olen miettinyt paljon makujen yhteensopivuutta, täydellistä koostumusta ja mausteiden oikeaa määrää ja kirjoitellut useamman kerran reseptin idean ylös. Pitkän pohdinnan jälkeen päätin luottaa intuitioon ja lähdin keittiöön resepti testailemaan ja ensimmäisellä kerralla nappisuoritus! Joulun maut ja mausteet pelaavat loistavasti yhteen ja ensimmäinen suupala takaa vieraiden ihastuneen myhäilyn.

Kakussa yhdistyy rapea piparipohja, täyteläinen puolukoilla ja joulun mausteilla höystetty moussemainen täyte sekä hiven vaniljaa. Hehkuvan punainen glögikiille viimeistelee näyttävän kakun. Kakku hivelee silmiä jo sellaisenaan mutta jos haluat viedä sen toiselle tasolle, voit koristella kakun valkosuklaalla, joulun mausteilla (kanelitanko, anis) tai puolukoilla. Jätin itse tällä kertaa kakun täysin pelkistetyksi.


Glögi-puolukka kakku 

225 g pipareita
70 g voita

3 dl kuohukermaa
2 prk vaniljarahkaa (2x 200g)
1 tl piparimaustetta
1 tl kanelia
2 rkl sokeria
5 liivatelehteä
200 g jäisiä puolukoita
5 rkl glögiä

4 dl glögiä
3 liivatelehteä

Jauha piparit monitoimikoneessa sileäksi muruksi. Sulata voi ja lisää piparimuruun. Painele irtopohjavuoan pohjalle ja laita jääkaappiin kovettumaan. 

Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen. Vatkaa kerma, rahka, mausteet ja sokeri kuohkeaksi. Kiehauta glögi ja lisää liivatteet. Anna liivateseoksen jäähtyä muutama minuutti ja vatkaa täytteen joukkoon. Kääntele puolukat varovasti seokseen. Kaada piparipohjan päälle ja laita muutamaksi tunniksi jääkaappiin.

Glögikiillettä varten laita liivatteet kylmään veteen. Lämmitä glögi melkein kiehumispisteeseen ja lisää joukkoon liivatteet. Anna jäähtyä. Kaada kiille kakun päälle varovasti (esim lusikan avulla). Anna olla jääkaapissa yön yli.

keskiviikko 7. joulukuuta 2016

VALKOSUKLAA PANNA COTTA & VADELMACOULIS


Panna cotta on jälkiruoka, johon turvaudun aina kun kiirettä keittiössä riittää paljon, tai kun järjestyksessä on juhlat ja vieraiden kanssa seurustelulle tulisi löytää aikaa keittiössä hääräilyn lisäksi.  Tämä jälkiruoka on nopea valmistaa ja se valmistetaan etukäteen.

Panna cotta polveutuu iki-ihanasta Italiasta ja tarkoittaa suomennettuna keitettyä kermaa. Panna cotta on jälkiruoka, jota voi varioida huiman paljon, mikä tekee siitä yhden suosikeistani. Itse olen testaillut perinteistä vanilja panna cottaa, cappuccino panna cottaa, mango-lime panna cottaa, suklaa panna cottaa ja harvemmin nähtyä basilika panna cottaa. Lisuke vaihtelee eri marja- ja hedelmä coulisten tai suklaisten kastikkeiden välillä. Panna cottaan sopii loistavasti myös rapea elementti, kuten kookos- tai kauramuru.

Yksi omista suosikeistani on tämä pehmeän samettinen valkosuklaa panna cotta, jonka yhdistän aina johonkin hieman happamaan marjaan. Olen todennut vadelman ja lakan makean valkosuklaan parhaiksi kumppaneiksi. Coulis ei edes vaadi makeutusta, koska valkosuklaa on makeaa ja se vaatii tasapainoksi pientä happamuutta.

Tärkein huomio panna cotan valmistuksessa on liivatteen ja nesteen oikea suhde. Vanukas ei saisi olla liian löysää muttei myöskään liian kumimaista. Usein täydellistä panna cottaa kuvaillaan tanssivaksi - sen tulisi hyllyä lautasella. Valkosuklaa panna cotan valmistuksessa tulee myös ottaa huomioon jäähdytys - seos tulee jäähdyttää ennen tarjoiluastioihin siirtämistä. Muuten valkosuklaa saattaa erottua kermaseoksesta.


Valkosuklaa panna cotta & vadelmacoulis (5 annosta)

3 liivatelehteä
120 g valkosuklaata
2 d täysmaitoa
3 dl kuohukermaa
1-2 rkl sokeria

200 g vadelmia (pakaste/tuoreet)
1/2 appelsiini

Liota liivatelehtiä kylmässä vedessä 5-10 minuuttia.
Kiehauta maito, kerma ja sokeri, lisää joukkoon paloiteltu valkosuklaa.
Puserra vesi liivatelehdistä ja lisää kermaseokseen.
Jäähdytä, jaa seos annoslaseihin ja siirrä jääkaappiin vähintään 4 tunniksi. 

Kiehauta marjat ja appelsiinin mehu, anna redusoitua muutama minuutti. Siirrä jääkaappiin.

Jaa marjaseos annosten päälle ja nauti.

PIPARKAKUT


Nyt on se aika vuodesta, kun ulkona on pilkkopimeää mutta ympärillä tunnelmallisia valoja ja kynttilöiden lämmintä hehkua. Punaisia joulutähtiä pöydillä ja kuuma glögimuki kädessä. Taustalla soi Sinatran Winter wonderland ja olo on ihmeellisen ihastunut. Tää vuodenaika on aina ollut mulle maaginen ja kuljen nimellä joulufanaatikko. Rakastan joulun tunnelmaa ihan yli kaiken ja joulu on mulle vuoden tärkeintä aikaa. Ja mikä parasta - jouluna saa leipoa vaikka joka päivä! Joulun aikana ei ole päiviä, joina uunista ei vaeltaisi ihanat aromikkaat jouluiset tuoksut. Blogin puolella luvassa on kaikkia ihania jouluherkkuja - tryffeleitä, glögi-puolukka kakku, terveellisempi taatelikakku, joulumakeiset, piparkakku cupcakes ja muutama muu herkullinen resepti. Mutta aloitetaan siitä perinteisestä joulun herkusta, nimittäin piparkakuista.

Valtaosa päätyy käyttämään pakkasosaston valmis piparkakkutaikinoita, vaikka itse tehty ei ole haastava, eikä se vie paljon aikaa! Taikina tehdään jo edellisenä päivänä jääkaappiin maustumaan ja kovettumaan ja lopputulos on niin paljon parempi kuin kaupan taikinasta tehdyt.

Mun lempipiparit on ohuita ja rapsakoita, päädyn aina valikoimaan ne kaikista tummimmat ja ohuimmat piparkakut. Jotkut taas vannoo paksujen ja pehmeiden piparkakkujen nimeen ja tässäkin voit toimia oman maun mukaan - jos olet kuin minä, kauli taikinasta hieman ohuempi ja paista pipareita minuutti-pari kauemmin (muista kuitenkin vahtia pipareita kuin haukka, koska ne muuntuvat täydellisen rapeista palaneiksi todella nopeasti). Jos suosit pehmeämpää keksiä, paista hieman vähemmän aikaa tai kauliessa jätä paksuutta muutama milli enemmän.

Valmiit piparit voi koristella mieluisakseen pikeerillä ja erilaisilla koristeilla - itse rakastan tuota koristeluosuutta. Meillä on perheenä traditiona pikkujouluissa käyttää iso osa illasta pipareiden leipomiseen ja koristeluun joulumusiikin taustalla soidessa. Vaikka koristelu onkin mieluisaa, en pikeerien mausta pidä niin paljon, joten jätän aina osan pipareista ilman koristeita. Mutta tästä taikinasatsista tulee niin paljon keksejä, että koristeltavaa kyllä riittää, vaikka osan jättäisikin paljaiksi! Mutta nyt pitkien alkusanojen jälkeen reseptin pariin.


Piparkakut

1 1/2 dl siirappia
2 dl sokeria
250 g voita
3 tl kanelia
3 tl inkivääriä
3 tl pomeranssin kuorta
2 tl neilikkaa
2 munaa
2 tl soodaa
noin 8 dl vehnäjauhoja
1/4 tl suolaa

Kiehauta siirappi, sokeri, voi ja mausteet kattilassa. Anna seoksen jäähtyä kunnolla.

Vatkaa kananmunat yksitellen jäähtyneen seoksen joukkoon. Kääntele joukkoon jauho-sooda-suolaseos. Kääri taikina kelmuun ja anna kovettua jääkaapissa yön yli. 

Kauli taikina jauhoitetulla pöydällä ohueksi levyksi ja ota muotilla erilaisia piparkakkuja. 

Paista 175 asteessa 10-15 minuuttia riippuen pipareiden paksuudesta.