Sateinen sunnuntaipäivä on oivallinen leivän tekemiseen. Itse leivotussa leivässä on jotain todella taianomaista ja palkitsevaa. Leivänteko on terapeuttista ja lopputulos on aina herkullinen.
Inspiraatio tähän leipään syntyi, kun eräänä lauantai iltana selailin Pinterestiä. Sekä äitini että minä olemme aika herkkiä vehnän gluteenille, joten testailen usein erilaisia gluteenittomia versioita. Löysin hyvän perusohjeen, jota sitten loppupeleissä runsain käsin lähdin mukauttamaan oman maun mukaiseksi ja lopputulos oli loistava. Oma lapsuuteni lemppari oli tuoreet porkkanasämpylät ja mielestäni porkkanaraaste sopii leipään loistavasti - se tuo mukavaa makeutta ja mehevyyttä, joten päätin tehdä tästä gluteenittomasta leivästä porkkanaversion. Voit toki itse vaihtaa porkkanan mihin tahansa muuhun juurekseen - esimerkiksi punajuuri olisi varmasti herkullinen vaihtoehto ja toisi myös makean purppuran värin leipään.
Resepti on todella helppo eikä vaadi kohotusaikaa - hiivaa ei nimittäin tässä reseptissä käytetä. Tämä ei siis ole kuohkean briossileivän tyylinen, vaan enemmän tiheämpi (vertaisin koostumusta ruislimppuun). Leipä sopii kuitenkin loistavasti paahdettavaksi ja on erinomaista myös sellaisenaan. Itse nautin yhden viipaleen uunituoretta lämpöistä leipää voin kanssa - sitä komboa ei voita mikään. Seuraavana päivänä tykkään paahtaa leivän ja syödä sitä esimerkiksi avokadotahnan kanssa. Leipä säilyy tiiviissä paperipussissa tai vaikka foliolla peitettynä viitisen päivää mutta osan siitä voi myös pakastaa.
Gluteeniton porkkanaleipä
4 dl manteli- tai kauramaitoa
3 rkl pellavansiemenrouhetta
1/2 tl psylliumia
2 rkl chian siemeniä
2 rkl oliiviöljyä
5 dl tattarijauhoja
4 1/2 dl kaurahiutaleita
1 tl suolaa
1/2 tl ruokasoodaa
200 g raastettua porkkanaa (tai muuta haluamaasi juuresta - esim. punajuuri)
Lämmitä uuni 170 asteeseen. Öljyä leipävuoka kevyesti. Raasta porkkanat.
Sekoita manteli- tai kauramaito, siemenet ja psyllium kulhossa. Anna turvota noin 10 minuuttia.
Sekoita kaikki kuivat aineet erillisessä kulhossa.
Lisää öljy nestemäisten aineiden joukkoon ja yhdistä kuivat ja nesteet. Lisää joukkoon porkkanaraaste. Kaada vuokaan ja paista noin 1 tunti ja 20 minuuttia, kunnes leipä on läpikotaisin kypsä.
Anna jäähtyä (jos maltat) ja leikkaa viipaleiksi. Nauti sellaisenaan tai paahdettuna :)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti