keskiviikko 7. joulukuuta 2016

VALKOSUKLAA PANNA COTTA & VADELMACOULIS


Panna cotta on jälkiruoka, johon turvaudun aina kun kiirettä keittiössä riittää paljon, tai kun järjestyksessä on juhlat ja vieraiden kanssa seurustelulle tulisi löytää aikaa keittiössä hääräilyn lisäksi.  Tämä jälkiruoka on nopea valmistaa ja se valmistetaan etukäteen.

Panna cotta polveutuu iki-ihanasta Italiasta ja tarkoittaa suomennettuna keitettyä kermaa. Panna cotta on jälkiruoka, jota voi varioida huiman paljon, mikä tekee siitä yhden suosikeistani. Itse olen testaillut perinteistä vanilja panna cottaa, cappuccino panna cottaa, mango-lime panna cottaa, suklaa panna cottaa ja harvemmin nähtyä basilika panna cottaa. Lisuke vaihtelee eri marja- ja hedelmä coulisten tai suklaisten kastikkeiden välillä. Panna cottaan sopii loistavasti myös rapea elementti, kuten kookos- tai kauramuru.

Yksi omista suosikeistani on tämä pehmeän samettinen valkosuklaa panna cotta, jonka yhdistän aina johonkin hieman happamaan marjaan. Olen todennut vadelman ja lakan makean valkosuklaan parhaiksi kumppaneiksi. Coulis ei edes vaadi makeutusta, koska valkosuklaa on makeaa ja se vaatii tasapainoksi pientä happamuutta.

Tärkein huomio panna cotan valmistuksessa on liivatteen ja nesteen oikea suhde. Vanukas ei saisi olla liian löysää muttei myöskään liian kumimaista. Usein täydellistä panna cottaa kuvaillaan tanssivaksi - sen tulisi hyllyä lautasella. Valkosuklaa panna cotan valmistuksessa tulee myös ottaa huomioon jäähdytys - seos tulee jäähdyttää ennen tarjoiluastioihin siirtämistä. Muuten valkosuklaa saattaa erottua kermaseoksesta.


Valkosuklaa panna cotta & vadelmacoulis (5 annosta)

3 liivatelehteä
120 g valkosuklaata
2 d täysmaitoa
3 dl kuohukermaa
1-2 rkl sokeria

200 g vadelmia (pakaste/tuoreet)
1/2 appelsiini

Liota liivatelehtiä kylmässä vedessä 5-10 minuuttia.
Kiehauta maito, kerma ja sokeri, lisää joukkoon paloiteltu valkosuklaa.
Puserra vesi liivatelehdistä ja lisää kermaseokseen.
Jäähdytä, jaa seos annoslaseihin ja siirrä jääkaappiin vähintään 4 tunniksi. 

Kiehauta marjat ja appelsiinin mehu, anna redusoitua muutama minuutti. Siirrä jääkaappiin.

Jaa marjaseos annosten päälle ja nauti.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti