keskiviikko 7. joulukuuta 2016

PIPARKAKUT


Nyt on se aika vuodesta, kun ulkona on pilkkopimeää mutta ympärillä tunnelmallisia valoja ja kynttilöiden lämmintä hehkua. Punaisia joulutähtiä pöydillä ja kuuma glögimuki kädessä. Taustalla soi Sinatran Winter wonderland ja olo on ihmeellisen ihastunut. Tää vuodenaika on aina ollut mulle maaginen ja kuljen nimellä joulufanaatikko. Rakastan joulun tunnelmaa ihan yli kaiken ja joulu on mulle vuoden tärkeintä aikaa. Ja mikä parasta - jouluna saa leipoa vaikka joka päivä! Joulun aikana ei ole päiviä, joina uunista ei vaeltaisi ihanat aromikkaat jouluiset tuoksut. Blogin puolella luvassa on kaikkia ihania jouluherkkuja - tryffeleitä, glögi-puolukka kakku, terveellisempi taatelikakku, joulumakeiset, piparkakku cupcakes ja muutama muu herkullinen resepti. Mutta aloitetaan siitä perinteisestä joulun herkusta, nimittäin piparkakuista.

Valtaosa päätyy käyttämään pakkasosaston valmis piparkakkutaikinoita, vaikka itse tehty ei ole haastava, eikä se vie paljon aikaa! Taikina tehdään jo edellisenä päivänä jääkaappiin maustumaan ja kovettumaan ja lopputulos on niin paljon parempi kuin kaupan taikinasta tehdyt.

Mun lempipiparit on ohuita ja rapsakoita, päädyn aina valikoimaan ne kaikista tummimmat ja ohuimmat piparkakut. Jotkut taas vannoo paksujen ja pehmeiden piparkakkujen nimeen ja tässäkin voit toimia oman maun mukaan - jos olet kuin minä, kauli taikinasta hieman ohuempi ja paista pipareita minuutti-pari kauemmin (muista kuitenkin vahtia pipareita kuin haukka, koska ne muuntuvat täydellisen rapeista palaneiksi todella nopeasti). Jos suosit pehmeämpää keksiä, paista hieman vähemmän aikaa tai kauliessa jätä paksuutta muutama milli enemmän.

Valmiit piparit voi koristella mieluisakseen pikeerillä ja erilaisilla koristeilla - itse rakastan tuota koristeluosuutta. Meillä on perheenä traditiona pikkujouluissa käyttää iso osa illasta pipareiden leipomiseen ja koristeluun joulumusiikin taustalla soidessa. Vaikka koristelu onkin mieluisaa, en pikeerien mausta pidä niin paljon, joten jätän aina osan pipareista ilman koristeita. Mutta tästä taikinasatsista tulee niin paljon keksejä, että koristeltavaa kyllä riittää, vaikka osan jättäisikin paljaiksi! Mutta nyt pitkien alkusanojen jälkeen reseptin pariin.


Piparkakut

1 1/2 dl siirappia
2 dl sokeria
250 g voita
3 tl kanelia
3 tl inkivääriä
3 tl pomeranssin kuorta
2 tl neilikkaa
2 munaa
2 tl soodaa
noin 8 dl vehnäjauhoja
1/4 tl suolaa

Kiehauta siirappi, sokeri, voi ja mausteet kattilassa. Anna seoksen jäähtyä kunnolla.

Vatkaa kananmunat yksitellen jäähtyneen seoksen joukkoon. Kääntele joukkoon jauho-sooda-suolaseos. Kääri taikina kelmuun ja anna kovettua jääkaapissa yön yli. 

Kauli taikina jauhoitetulla pöydällä ohueksi levyksi ja ota muotilla erilaisia piparkakkuja. 

Paista 175 asteessa 10-15 minuuttia riippuen pipareiden paksuudesta.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti