keskiviikko 21. joulukuuta 2016

TRYFFELIT (AMARETTO, KOOKOS, PISTAASI-KARPALO)


Itsetehdyt tryffelit ovat erittäin loistava joululahja vaihtoehto ja ne herättävät varmasti kiitollisuutta. Tryffeleiden valmistus on hieman työteliäs prosessi mutta vaikeaa se ei ole.

Tänä jouluna valmistin kolmen tryffelin lajitelman ja kaikki olivat todella hyviä. Valmista näitä lahjaksi, joulun herkkupöytään tai ihan vaan arkena naposteltavaksi - suklaa sopii kaikkiin tilaisuuksiin.

Amaretto tryffelissä yhdistyy samettinen tumma suklaa, makea karvasmantelilla maustettu italialainen likööri ja rapea rouhittu manteli. Nämä maut pelaavat yhteen loistavasti. Valmistusprosessissa lisäile neste suklaamassaan maltillisesti, jottei seos pääse juoksettumaan.

Valkosuklaa-kookostryffeli on joulunajan klassikko ja olen näitä valmistanut joka vuosi. Itse olen suuri kookoksen ystävä, joten nämä lukeutuvat omiin suosikkeihini. Tryffeli kätkee sisäänsä cashew pähkinän, joka sopii valkosuklaan ja kookoksen pariksi täydellisesti.

Halusin tehdä yhden tryffelimaun selkeästi jouluteemalla ja päädyin valmistamaan pistaasi-karpalo tryffeleitä, jotka maustin klementiinin kuorella. Valkosuklaa sopi tähän yhdistelmään parhaiten ja kokonaisuus oli herkullinen. Vihreä pistaasi on myös todella kaunis lumenvalkoista suklaata vasten.

// Pahoittelut kuvien laadusta - käytössä oli iltavalaistus, joka ei ole hirveän otollinen  

Amaretto tryffelit (noin 25-30)

280 g tummaa suklaata
40 g voita
1 dl kuohukermaa
1 rkl siirappia (vaalea, tumma, maissi, glukoosi)
1/2 dl amaretto likööriä

150 g tummaa suklaata
manteleita rouhittuna

Sulata suklaa ja voi vesihauteessa. Kuumenna kerma ja siirappi kattilassa kiehumispisteseen. Lisää kermaseos suklaan joukkoon vähitellen. Lisää joukkoon likööri muutama ruokalusikka kerrallaan sekoittaen välillä. Laita seos jääkaappiin 2-3 tunniksi.

Pyöritä suklaamassasta noin teelusikan kokoisia palloja leivinpaperin päälle. Laita jääkaappiin noin tunniksi. 

Sulata suklaa ja rouhi mantelit. Pyörittele tryffelit sulassa suklaassa esim. kahden haarukan avulla. Anna ylimääräisen suklaan valua pois ja pyörittele mantelirouheessa. Aseta leivinpaperille ja laita jääkaappiin jähmettymään.


Kookostryffelit (noin 15)

150 g valkosuklaata
35 g voita
0,3 dl kuohukermaa
2 rkl pistaasipähkinöitä
1 rkl kuivattuja karpaloita
klementiinin raastettu kuori

100 g valkosuklaata
rouhittuja pistaasipähkinöitä

Sulata suklaa vesihauteessa. Kuumenna kerma ja voi kattilassa kiehumispisteseen. Lisää kermaseos suklaan joukkoon vähitellen. Laita jääkaappiin 20-30 minuutiksi (seos tulee olemaan juoksettunutta mutta älä panikoi - näin kuuluukin olla). 

Rouhi pistaasipähkinät ja karpalot, raasta klementiinin kuori. Ota suklaamassa jääkaapista ja sekoita vispilällä muutaman minuutin ajan (seos muuttuu juoksettuneesta täydellisen kuohkeaksi ja samettiseksi). Lisää pistaasi, karpalot ja klementiini suklaamassan joukkoon. Laita jääkaappiin noin 2-3 tunniksi.

Pyöritä suklaamassasta noin teelusikan kokoisia palloja leivinpaperin päälle. Laita jääkaappiin noin tunniksi. 

Sulata suklaa. Pyörittele tryffelit sulassa suklaassa esim. kahden haarukan avulla. Anna ylimääräisen suklaan valua pois ja aseta ritilälle/leivinpaperille. Ripottele päälle rouhittua pistaasia. Anna jähmettyä jääkaapissa.



Pistaasi-karpalo tryffelit (noin 15)

150 g valkosuklaata
35 g voita
0,3 dl kuohukermaa
cashew pähkinöitä

100 g valkosuklaata
kookoshiutaleita

Sulata suklaa vesihauteessa. Kuumenna kerma ja voi kattilassa kiehumispisteseen. Lisää kermaseos suklaan joukkoon vähitellen. Laita jääkaappiin 20-30 minuutiksi (seos tulee olemaan juoksettunutta mutta älä panikoi - näin kuuluukin olla). 

Ota suklaamassa jääkaapista ja sekoita vispilällä muutaman minuutin ajan (seos muuttuu juoksettuneesta täydellisen kuohkeaksi ja samettiseksi). Laita jääkaappiin noin 2-3 tunniksi.

Pyöritä suklaamassasta noin teelusikan kokoisia palloja ja lisää keskelle cashew pähkinä. Laita jääkaappiin noin tunniksi. 

Sulata suklaa. Pyörittele tryffelit sulassa suklaassa esim. kahden haarukan avulla. Anna ylimääräisen suklaan valua pois ja pyörittele kookoshiutaleissa. Anna jähmettyä jääkaapissa.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti